Miben segítek Önnek?

Az internet arra ad lehetőséget, hogy egymásra találhassunk mindazokkal, akik tájékozódni akarnak, mielőtt párterápia céljából szakember segítségét kérik.

Kollégáim weblapjait nézegetve azt látom, hogy a párkapcsolati terápia témakörében rengeteg általános információ van fönt a neten, ezért nem is foglalkozom egyes problémák elemzésével. Inkább a párterápiában szerzett tapasztalataimról írok röviden.

Amennyire közhely, hogy Amerikában mindenkinek van saját pszichológusa, annyira igaz nálunk az, hogy az embereknek még mindig nehezére esik segítséget kérni lelki problémáik megoldásához. Az eltérő kultúra, az előítéletes gondolkodásmód sokakat gátol abban, hogy intim szférájukba beavassanak, nemhogy egy barátot, de egy “idegent”.

Holott éppenséggel az az idegen lenne alkalmas rá, hogy egy nagyon személyes, nagyon érzékeny, nagyon eltitkolt probléma feltárásában és orvoslásában segédkezet nyújtson. Azért, mert ebben van tapasztalata, és mert kívülről, tárgyilagosan látja a helyzetet.

Miben segítek Önnek?

Nehéz elindulni! A párkapcsolati terápia neheze az első lépés

Igen: nehéz elindulni, kilépni egy gyötrő állapotból, és még nehezebb segítséget kérni, ha már egymással sem találjuk a hangot, nem kapunk érzelmi támogatást a másiktól, és mi sem tudunk már pozitív érzelmeket közvetíteni. Vágyunk ugyan a harmóniára, de újra ugyanazokba a rossz kommunikációs csapdákba esünk, amikből nem sikerül kilépnünk.

Gyakran halogatják azzal a segítségre szorulók a párkapcsolati terápiát, hogy „Mi majd megoldjuk!”.
Sok páciensem meséli, hogy éveken keresztül próbálkoztak valamilyen házilagos párterápia megoldással, mígnem utolsó mentsvárként engem kerestek meg.

Mennyivel egyszerűbb dolgunk lett volna, ha időben jelentkeznek, nem pedig akkor, amikor már sorozatos kudarcok és egymásnak okozott sérelmek után kellett valamit kezdeni egy már-már lehetetlen helyzettel.

Persze, nagy levegőt kell venni, hogy olyan kényes témákról beszéljen az ember, mint a saját legbensőbb gondjai, vagy a dühödt veszekedések, amikor mindent a másik fejéhez vágunk. De legyen biztos benne: minél előbb kezdi el a párkapcsolati terápiát, annál több esélye van a megoldásra.

Fogorvoshoz sem akkor kell menni, amikor már elviselhetetlen a fájdalom, mert akkor már csak a drasztikus gyógymód segít. A párkapcsolati terápia is sokkal “kíméletesebb” és eredményesebb, ha időben elkezdjük.

Személyesen vagy online is dolgozhatunk. Másoknak már sikerült - ne odázza tovább. Érdeklődjön bizalommal!
*Telefon 9:00-20:00 óráig

Mi történik a párkapcsolati terápiás találkozásokon?

A legtöbb páciens az első alkalommal zavarban van, amikor a problémájáról kérdezem a párterápián. Szerintem ez természetes, hiszen nem arra neveltek, hogy legbensőbb érzéseinket a bemutatkozás után tíz perccel bárkinek feltárjuk.

A pszichológussal folytatott beszélgetés egyfajta tanulási folyamat: a párkapcsolati terápia során az ember elsajátítja azt a tudást, hogyan kell megfogalmazni az érzéseit és nehézségeit, később pedig az ennek során szerzett tapasztalatokat képes lesz párkapcsolatában is alkalmazni.

A pszichológus úgy tud segíteni a párkapcsolati problémák megoldásában, hogy újfajta viselkedésmintákat mutat. Ötletei vannak. Olyanok, amelyekre az ember magától nem is gondol. Egyrészt azért nem, mert esetleg túlságosan is benne ragadt egy rossz megszokásban, másrészt pedig mert saját magára nincs rálátása. Nem is lehet. Ezért kell a pszichológusnak tükröt mutatnia.

A problémák nagy részének hátterében pszichés feszültségek, tudattalan konfliktusok rejlenek. A párkapcsolati terápia során ezek feltárása és feldolgozása a cél, annak érdekében, hogy új és élhetőbb viselkedési modelleket alkossunk meg.

Mennyi ideig kell járni párkapcsolati terápiára?

Ez sok mindentől függ. Számít a probléma jellege és mélysége, az Ön környezete és annak befogadó magatartása, az Ön megoldás iránti vágya, és persze együttműködési készsége. Az eredményt nem ingyen adják, azért meg kell dolgoznia.

Nincs tehát általános párterápia recept, mindenki a saját habitusa és tempója szerint halad: bizonyos helyzetekben 7-10 alkalom is használ, más esetekben hosszú hónapokra lehet szükség. Kicsit olyan ez, mint egy edzés. Van, akinek csak egy métert kell átugrania, és ahhoz elegendő néhány kísérlet, másnál magasabban van a léc, és csak akkor lendül át rajta, ha nagyon-nagyon alaposan felkészül.

Keressen bizalommal – a részletes információkat, elérhetőségemet megtalálja a főoldalon is.

Személyesen vagy online is dolgozhatunk. Másoknak már sikerült - ne odázza tovább. Érdeklődjön bizalommal!
*Telefon 9:00-20:00 óráig